Lättare liv som förälder!
Har du läst boken Nära föräldrar - om anknytning, samsovning och konsten att bära barn? Om närhet, bärsjalar, hur man kan få sin baby att somna med mindre gråt och hur man grundlägger en god anknytning med sitt barn. Inga "metoder" behövs - du är den bästa experten på ditt barn! Läs mer

Nära föräldrar

Välkommen till en svensk community om Nära föräldraskap, eller Attachment Parenting (AP), som man säger på svenska. Här till höger bloggar vi om livet som föräldrar. Klicka här om du vill blogga med oss!
VAD ÄR NF?
Nära föräldraskap är en svensk översättning av begreppet Attachment Parenting.
AKTIVITETER
Här hittar du information om aktuella bokträffar, föreläsningar och föräldrakurser.
FORUM
Äntligen ett forum för alla som vill diskutera samsovning, amning, att bära barn mm.
LÄNKAR
Alla svenska återförsäljare av bärsjalar! Info och inspiration för föräldrar och gravida.

SKRIVLUST
Vill du skriva en egen artikel och bli publicerad på den här sidan? Skicka in din text!


Läs mer om hur led ljus och led lysrör påverkar dig och ditt barns välbefinnande hos Ljusgiganten.

Ta kontakt med oss för att att boka in ett möte där vi tillsammans kan besluta hur vi bör gå vidare med ditt vårdnadstvistärende. Vi är lyhörda och noggranna med att alltid se till barnets bästa. Mer informationEtt nytt humör tack!

En dag var min treåring på ett sjusärdeles dåligt humör. Alla som har intensiva och temperamentsfulla små barn vet hur det kan vara. I stort sett alla aktiviteter urartade i gnäll och högljudda protester och det dåliga humöret gick ut över lillasyster i form av ovänliga knuffar om jag inte hann störta emellan och agera krockkudde.

Jag lirkade henne ur pyjamasen och i kläderna, försökte leka ”borsta tigerns tänder” i badrummet och improviserade en saga om hur små söta troll kan bygga bon i tovorna på långhåriga barn medan jag försiktigt borstade hennes nattrassliga lockar.

Visst finns det dagar när man helt enkelt är lite arg, eller åtminstone måste få prova hur det är att känna sig arg, men när det dåliga humöret hängde kvar likt ett ovädersmoln när det var dags att gå ut och leka, började jag bli rejält trött och på god väg att bli irriterad.
- Vet du vad, sa jag, det här är inte roligt för någon av oss. Jag tror du behöver byta humör.

Hon såg lite förbryllad ut men blev också nyfiken. Jag drog med händerna över huvudet och ansiktet på henne och låtsades att jag lyfte ut ”humöret”.
- Oj, sa jag, titta vilket humör! Det var ju inte roligt. Ska vi kasta bort det och ta på ett nytt?
Ja, det vill hon.

Jag skakade av händerna och låtsades att jag plockade ned ett nytt humör från en hög hylla som jag satte på henne.
- Här ska du få ett nytt, fint humör

Hennes ansikte lyste upp med ett stort leende som varade länge. När hon lite senare blev sur igen, frågade hon om hon kunde få ett nytt humör igen. Det här har blivit till en lek som vi ibland tar upp när det är knöligt med vardagen, när det är jobbigt att vara storasyster eller när man bara har vaknat på fel sida.

Nu är det ju inte bara barn som ibland blir på dåligt humör, så min dotter har kommit på att hon även kan erbjuda mig ett nytt fint humör ibland :-) Vi brukar också använda trollspöna på varandra på samma sätt, eller när man får lust att förvandla varandra till en groda eller något annat roligt djur.

Att bli jagad av två små busungar med trollspön hör till min vardags mest magiska ögonblick!

19 Feb 2007