Lättare liv som förälder!
Har du läst boken Nära föräldrar - om anknytning, samsovning och konsten att bära barn? Om närhet, bärsjalar, hur man kan få sin baby att somna med mindre gråt och hur man grundlägger en god anknytning med sitt barn. Inga "metoder" behövs - du är den bästa experten på ditt barn! Läs mer

Nära föräldrar

Välkommen till en svensk community om Nära föräldraskap, eller Attachment Parenting (AP), som man säger på svenska. Här till höger bloggar vi om livet som föräldrar. Klicka här om du vill blogga med oss!
VAD ÄR NF?
Nära föräldraskap är en svensk översättning av begreppet Attachment Parenting.
AKTIVITETER
Här hittar du information om aktuella bokträffar, föreläsningar och föräldrakurser.
FORUM
Äntligen ett forum för alla som vill diskutera samsovning, amning, att bära barn mm.
LÄNKAR
Alla svenska återförsäljare av bärsjalar! Info och inspiration för föräldrar och gravida.

SKRIVLUST
Vill du skriva en egen artikel och bli publicerad på den här sidan? Skicka in din text!


Läs mer om hur led ljus och led lysrör påverkar dig och ditt barns välbefinnande hos Ljusgiganten.

Ta kontakt med oss för att att boka in ett möte där vi tillsammans kan besluta hur vi bör gå vidare med ditt vårdnadstvistärende. Vi är lyhörda och noggranna med att alltid se till barnets bästa. Mer informationTräning i nionde månaden

När jag blev gravid för tredje gången var jag beredd på en tuffare utmaning fysiskt sett. Vad jag däremot inte alls var beredd på, var att känna mig stark och smidig i nionde månaden. Häromdagen sa min man spontant att jag verkar både gladare och piggare med tanke på hur långt gången jag är. Jämfört med andra kvinnor (gravida eller ej) är jag visserligen vig som ett kassaskåp, men jag upplever att jag är i bättre form än under mina tidigare graviditeter, .

Kanske är det delvis tack vare att jag har vana vid att vara gravid. När jag känner av lite foglossning eller ryggsmärta är jag glad över att det inte gör mer ont än förra gången, eftersom jag har fått höra att det brukar bli värre för varje barn. Att jag får halsbränna och är tung i kroppen känns inte heller särskilt oväntat. Dessutom blir smärtorna märkbart bättre när jag tränar och stretchar – jag vet att träning inte är en lösning för alla som har foglossning men för mig ger det definitivt en underbar lindring.

Just nu är jag i vecka 37 och tränar ungefär tre till fyra gånger i veckan, upp till en timme åt gången. Nu har jag tänkt att lägga upp ett ”laddningsschema” och träna lite oftare men i stället upp till trettio minuter per pass.

Jag tränade under första och andra graviditeten också – och då var det kendo som gällde, en japansk kampsport som är allsidig för kroppen. Det är en rätt tuff träningsform, fast mina motståndare oroade sig säkert mer än vad jag gjorde. När jag var i sjunde till åttonde månaden trappade jag ner och övade hemma på en så kallad Ministepper som var helt okej för rumpa, lår och lite kondition. Det blev lite väl ensidigt, men man kunde åtminstone stå framför en film och guppa under träningen.

Den här gången har jag blandat magdans (verkligen passande!), övningar för rygg & stabilisering, styrkeövningar med gummiband samt low impact. Inte en enda lektion har jag varit på, det hinner jag inte. I stället sätter jag på träningsvideos och kör instruktionsfilmer från www.demandfitness.com - de har speciella program för gravida. Jag försöker så tidigt på dagen som möjligt, någonstans efter 19 dalar motivationen totalt.

Nu har jag inte mätt mina resultat i annat än välmående, men första och andra graviditeten kände jag mig gigantisk, trött och seg under nionde månaden. Jag har funderat över vad exakt som är skillnaden, men jag tror att det är att jag slutade rätt tvärt med kendo, medan jag kan anpassa min nuvarande träning lite i taget.

Dessutom är det roligt! Jag har skaffat ett helt litet bibliotek med magdansvideos, fast just nu är det Belly Dance for Prenatal Fitness som gäller. Magdansen är helt underbar, rörelser som ger lagom motstånd, mjukar upp ryggraden och känns stärkande kring höfter och bäcken precis där jag lätt blir öm om jag sitter stilla en stund.

Det sägs ofta att rörelser i magdansen har sitt ursprung i förlossningsförberedande danser.

Mer läsning
Läs mer om graviditet och träning här – jag ska fylla på artikeln när nästa lilla älskling är här.

Här har jag skrivit mer om magdans:
Vilken magdans passar dig?
Nya trender för klubbgolvet

DVD:n med magdans för gravida köpte jag här.

9 Aug 2008